SWOP en het Cradle-to-Cradle principe

SWOP staat voor Save World’s Original Properties, dit staat voor de visie die SWOP heeft om goed om te gaan met de grondstoffen van deze wereld. SWOP is ontstaan uit de gedachte van het Cradle-to-Cradle principe waarbij een product zo gemaakt wordt dat deze aan het einde van zijn levensduur weer grondstof is voor nieuwe kleding.

SWOP en het Cradle-to-Cradle principe

Een belangrijk onderdeel van het Cradle-to-Cradle principe is dat een product aan het einde van zijn levensduur weer terug komt bij de fabrikant. Zij kunnen immers op de eerste plaats weer nieuwe grondstoffen maken van deze oude producten. SWOP heeft hier voor de modebranche een oplossing voor gevonden. De door SWOP ontwikkelde oplossing is de SWOP-box. Een machine die in kledingwinkels staat en waar consumenten oude kleding in kunnen leveren. De machine vangt de kleding op en geeft de consument daarvoor in ruil een coupon. Deze coupon kan bijvoorbeeld een korting bevatten op nieuwe kleding of een donatie aan het goede doel.

Het leuke van dit systeem is dat het nu echt loont om je oude kleding in te leveren. En dan niet eens in de zoveel jaar, maar echt structureel. Net zoals men bij statiegeldflessen al gewent is. Op deze manier hou je een opgeruimde kledingkast en doe je doormiddel van SWOP structureel mee aan de circulaire economie.

De circulaire economie

Zoals de natuur ook zijn kringlopen heeft, zo zullen wij uiteindelijk ook met producten om moeten gaan. Producten die geen nut meer hebben of kapot zijn moeten niet in het afval belanden om te worden verbrand. Een veel beter doel is om deze producten her te gebruiken of te recyclen. Zo blijven kostbare grondstoffen behouden, wat uiteindelijk niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. SWOP is begonnen in de kledingbranche, maar hoopt dat er meer initiatieven in andere branches zullen volgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *