Zwemboei zorgt voor veilig zwemmen

Zwemboei zorgt voor veilig zwemmen

Bij heel veel publieke zwemevenementen is de zwemboei inmiddels verplicht. De opvallende oranje drijver die veel openwaterzwemmers gebruiken is niet meer weg te denken. Ook bij trainingen in het open water behoort de zwemboei tot de standaard uitrusting van veel zwemmers. Niet alleen om de zichtbaarheid te vergroten, maar ook om je sleutels, portemonnee of andere waardevolle spullen mee te nemen tijdens het zwemmen.

Eigenlijk is het net als met de fietshelm bij racefietsers. Wettelijk is deze niet verplicht, maar je wordt raar aangekeken als je de fiets op stapt zonder. Met de zwemboei is dit inmiddels ook het geval. Bijna iedereen die in het open water zwemt heeft een zwemboei.

Zwemboei

De voordelen van een zwemboei

Nog niet overtuigd van het nut van de opvallende drijver? We zullen alle voordelen stapsgewijs voor je benoemen.

Weest zichtbaar

Wanneer je in open water zwemt ben je niet de enige recreant die van het water gebruik maakt. Er zijn motorboten, zeilboten, surfers en andere zwemmers. Niet iedereen is altijd even alert op zwemmers. Helemaal niet als deze zich op een ongebruikelijke plek bevinden. Een opvallende oranje zwemboei en een felgekleurde badmuts helpen je om zichtbaar te zijn voor anderen. Blijf echter altijd zelf ook opletten en vertrouw niet 100% op je opvallende zwemboei.

Berg je spullen op in de zwemboei

Veel zwemboeien hebben een waterdicht compartiment om je spullen veilig in op te bergen. Zo hoef je deze niet onbeheerd aan de waterkant achter te laten. Mocht je geen geavanceerd sporthorloge hebben dan kan je deze ruimte ook gebruiken om je zwemroute via GPS op te nemen. Vaak werkt dit nog beter ook dan een sporthorloge, omdat deze vaak onder water is en daarmee het signaal kan verliezen

Even uitrusten

In het zwembad kan je makkelijk even aan de kant uitrusten als je net je interval gedeelte van je zwemtraining gedaan hebt. In het open water is dat wat lastiger. Het voordeel van een zwemboei is dat je deze ook kan gebruiken om gewoon even aan te hangen om op adem te komen. Let er wel op dat je niet te veel afkoelt. Even rustig een stukje schoolslag zwemmen is ook een goed idee om weer op adem te komen.

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van een zwemboei?

Het belangrijkste nadeel is dat het een gevoel van schijnveiligheid kan geven. Wanneer je niet comfortabel bent in het open water gaat een zwemboei niet opeens hèt verschil maken. Ook is het niet de bedoeling dat je zelf niet meer om je heen kijkt als je een zwemboei gebruikt. Je blijft ook zelf verantwoordelijk om aanvaringen te voorkomen. Het laatste nadeel kan de extra weerstand zijn die een zwemboei geeft bij het zwemmen. Normaal gesproken is deze weerstand verwaarloosbaar, maar als het hard waait kan je de extra weerstand wel degelijk goed voelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *